Съпругът на британската кралица принц Филип, който е и херцог на Единбург,

...
Съпругът на британската кралица принц Филип, който е и херцог на Единбург,
Коментари Харесай

Само 30 души присъстваха на погребението на принц Филип

Съпругът на английската кралица принц Филип, който е и херцог на Единбург, през днешния ден бе заровен с почести. Той умря на 9 април, на 99 години.

Траурната върволица стартира в 16:40 българско време от вътрешния двор на двореца Уиндзор. Там звучаха любимите на принц Филип мелодии, които той е поръчал да съпътстват неговия финален земен път. 

Ковчегът с тленните остатъци на принц Филип е закрит с байрак, на който има поклон към Единбург, Уелс и Гърция, където е родното място на принца. Той бе пренасен от персоналния му автомобил, който е приспособен за траурната процедура. Самият принц Филип   е взел участие в дизайна на модифицирания " Ланд роувър ". 

Върху флага са сложени фуражка, сабя и букет цветя. С персоналния си автомобил след катафалката пътуваше и разстроената кралица Елизабет, съпроводена от придворна дама. Кралската двойка бе женена 73 г. Ковчегът бе съпроводен от децата и внуците на кралската двойка.

Погребението се състоя в църквата „ Св. Георги “ в Уиндзор. Нейно Величество влезе в параклиса под звуците на химна, придружавана от архиепископа на Кентърбъри. На няколко пъти тя попи сълзите си.

По време на службата бяха припомнени и почетени военните заслуги и персонални достижения на принц Филип. Поради пандемичните ограничения на опелото присъстваха само 30 от най-близките хора на принца. По решение на кралицата опечалените не носят военни униформи. 

Кралица Елизабет II е трябвало да взема сложни решения при подбора на участниците в погребението, тъй като е желала да има представител от всички клонове на фамилията на принц Филип, оповестиха от Бъкингамския замък. Сред опечалените бяха трима роднини на принц Филип от Германия. Графиня Маунтбатън на Бирма, най-близката другарка на принц Филип, също е измежду опечалените на погребението. Тя е брачна половинка на граф Маунтбатън, внук на граф Луис Маунтбатън - чичо и наставник на принц Филип. При естествени условия на погребението евентуално щяха да присъстват поне 800 души. 

Приживе принц Филип персонално е прецизирал всички детайлности по погребението си, като главното му условие било то да послужи за обединяване, а не за разцепление в тези сложни времена. Затова и респект към него отдадоха представители на всички типове войски, а освен от флота, където той е служил.

В 17 часа принц Филип бе почетен с едноминутно безмълвие в цяла Англия. Около 1000 души се бяха събрали към замъка Уиндзор, макар че полицията бе блокирала улиците и не допускаше хора поради антиковид ограниченията.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР